Velkommen til en verden med seiling!

Vi gleder oss over å gi folk opplæring i en aktivitet som kombinerer mye av det beste man kan oppleve i løpet av en sommer; nye eventyr, flott skjærgård, besøke nye steder, takle utfordringer underveis, ekstra tid med venner og familie, samarbeid om å nå et mål, tilfredsstillelsen ved å ha gjennomført en seilas og ikke minst; minner man kan ha med seg resten av livet.

Her har vi lagt inn en video laget av en tysker som elsker å seile til Norge - alene

Det er noe helt spesielt ved dette

Det er noe eget og spesielt ved å se frem til og planlegge neste seilas.
"Det blir deilig å seile bort fra tjas og mas, og være alene med de jeg er glad i"
Det er noe eget ved å komme om bord i båten, sette på kaffen (?), rigge seg til, gå over båt og utstyr, se seg ut en rute i kartet, og når alt er klart: fyre opp motoren.
Det er også noe eget ved det å kaste loss, sette motoren i gir, og bare tøffe av sted og sige forsiktig ut av havnen. Vel utpå heiser du seil, og det er noe helt spesielt ved å kjenne at vinden tar tak i seilene så du bare suser av gårde i de flotteste omgivelser.
Å seile og navigere seg frem mot planlagt mål for dagens etappe er en hyggelig oppgave; det blir aldri kjedelig, det skjer noe hele tiden. Når du er nesten fremme er det noe eget ved å ankomme ønsket havn eller bukt, og enten legge til for å fortøye - eller aller helst: ankre opp for å ligge på svai og bare dreie rundt med vinden. Bjørn Eidsvåg synger: "Eg vil helst ligge på svai..."

Dette er bare noen eksempler på hva man har i vente hvis man skal ut og seile i år.

Hyggelig og kompetent skipper...

      = vellykket tur som frister til gjentakelse

For at seiling skal bli en positiv opplevelse for alle om bord, spesielt ektefellen el.l., må den som er skipper ha kontroll og oversikt, og gjøre sitt ytterste for at alle om bord trives og at ting fungerer som de skal. Hvordan man takler utfordringer og utøver rollen som skipper er avgjørende for om seilasen skal lykkes og opplevelsen bli en glede for mannskapet og en selv. Det er også avgjørende for å gi mersmak for mannskapet. Hvem vil på tur med en skipper som ikke er klar for rollen? Kunnskap, kontroll, vennlighet og tålmodighet er stikkord for egenskaper som skaper trygghet og tillit. God kommunikasjon og godt humør er (selvsagt) også viktig for trivselen. Sett mye inn på å å bli en kompetent skipper som skaper en positiv atmosfære; vi seiler jo for å glede oss og å ha det gøy!

Snarveien til erfaring går gjennom et gjennomtenkt kurs

Våre kurs vil gi deg et godt grunnlag for å seile en vanlig turseilebåt på fjorden eller langs kysten, enten som skipper eller mannskap. Det er særlig seks ting vi legger vekt på at man må lære for at seilingen skal gå bra. Disse tingene skal vi øve og terpe på. Når du har fått taket på seilingen og finner ut at du stortrives med det, vil du nok tenke slik i hverdagen: “Jeg skulle nå helst ha vært ute og seilt”.
Eller som det heter på engelsk: " I'd rather be sailing..."

Gunnar Manseterbak Haldorsen
Oslo Seilskoles grunnlegger


Se også: Hvorfor seile? og "Deeper": mer om seiling og båt

Vi legger inn her nok en inspirerende video fra idyllisk seiling, funnet på YouTube